3-rätters

Efter att man jobbat hela helgen kände jag för lite lyx såhär på en måndag. Och som ni vet bor Elli hos mig några dagar i veckan, slängde iväg ett sms om en 3-rätters middag "jag står för förrätt & efterrätt & du för varmrätt". Det gick hon med på! Sen att vi inte visade vad vi gjorde för varandra gav det hela en lyxighetskänsla.
 
 
Förrätt: Fylld advokado med gräddfil, rödlök & caviar. Toppad med citronmeliss-kvist.
 
Varmrätt: Kycklingfilé med fattigmanspesto, potatis- och sparrismos och tomat- och mozzarellasallad.
Hittade receptet på tasteline och det stod uppskrivet på det värsta tänkbara sättet, utan mått. Herreminge tänkte jag och satte igång.
 
Jag kommer alltså återge receptet i de mått som jag använde;
4 kycklingfiléer
1 kruka basilika
Olivolja
1 knippe sparris
Potatis (tillräckligt)
ca 1 dl grädde
Strimlad ost efter behag
4 vitlöksklyftor
3 lime
Salt och peppar
 
Pressa limesaften i en skål och låt kycklingfiléerna snabbmarineras i det medan du tillagar peston.
Hacka basilika och vitlök och mortla hacket tillsammans med lite olivolja.
Tillsätt ost, salt och peppar.
Tag upp kycklingen och skär ett snitt i varje filé och fyll dem sedan med peston.
Stek filéerna hastigt i stekpanna så att de får färg och lägg dem sedan i en ugnssäker form och stek i ugnen på 175 grader tills köttsaften är ljus.
 
Koka potatisen tills den är hyfsat mjuk. Under tiden potatisen kokar hackar du sparrisen grovt och låter den förvällas i 3-4 minuter. Lägg sedan sparrisen i en skål och mixa tills det inte finns några stora bitar kvar.
När potatisen är klar, mosa den med lämpligt verktyg (jag mosade först och använde sedan elvisp).
Tillsätt sedan sparrisen, en klick smör och en slurk grädde. Salta och peppra.
 
 
Efterrätt: Hemmagjord saffransglass på en bädd av mango, toppad med skånespepparkaka & citronmeliss.
 
Höftade ihop receptet men verkar funka:
2 äggulor
2,5 dl grädde
1 pkt Saffran
1/2 dl socker
1 dl vaniljyoghurt
 
Vispa grädde poröst med socker och saffran, vispa äggulorna. Vänd ihop äggulor, grädde & yoghurt försiktigt. Det ska behålla sin fluffighet". Kör i glassmaskin, eller frys in.
 
Om man aldrig provat på saffransglass är det på tid att göra det nu!
Blev kär i det när jag var kring 15-16 och hälsade på en kompis i Stockholm, vi hade varit runt på stan hela kvällen och natten & hittade en nattöppen glassbar mitt i gamla stan, jag vet inte om det var själva glassen jag blev kär i, eller känslan man hade den sommarnatten när man flängde runt & tylla på.
 
Muuuums så göttans allt blev & framförallt hade/har vi tok trevligt!!!:)
 
/Camilla och Ellinor.